Webbplatsens överlägg

Att tänka på vid bilköpet

När man ska köpa bil finns det en hel del saker att fundera på. Om man inte har så bra kunskaper om bilar kan det vara klokt att ta med sig någon som är lite mer erfaren. Då är risken mindre att man blir lurad. Men vad är det bra att tänka på?

Att köpa bilen hos bilhandlare

När man köper en bil på en bilfirma bör man kunna lita på att bilen är i bra skick. Bilhandlaren bör tala om ifall något är fel på bilen. Det här är dock en sak som inte alltid sker. När man köper bilen hos en bilhandlare har man dock en del andra rättigheter än om man köper den av en privatperson.

Att köpa bil på annons

Att köpa en bil på annons kan vara lite billigare än att köpa den hos en större bilhandel. Det kan i regel skilja flera tusen kronor, trots att bilen är precis likadan hos båda säljarna. Det beror helt enkelt på att bilhandlaren ofta måste tjäna mer på affären för att försäljningen ska bli lönsam.

När man köper en bil på annons löper man dock risk att få tag i nästan vad som helst. Bilen kan se fin ut men det är inte så lätt att se under bilen till exempel.

Är bilen besiktigad?

En annan sak man bör titta på är om bilen man köper är besiktigad. Om så inte är fallet kan det vara klokt att be försäljaren ordna det innan köpet. I många fall kan man under en provkörning också be om att få åka till en besiktningsstation för att kontrollera bilen. Om det visar sig att bilen inte går igenom får man se över felen och ta ställning till om man fortfarande vill köpa den. Under besiktningen är det också ett bra tillfälle att till exempel titta efter rost på bilens underrede.

Bilen och tidigare skulder

Tidigare var det bilens ägare som fick stå för eventuella trängselskatter, skatter och parkeringsböter som föraren ådrog sig. I dag är det dock lite annorlunda. Om man köper en begagnad bil gör man klokt i att kontrollera om bilen har skulder eller inte. Gamla skulder följer nu med bilen. Det betyder att Kronofogden kan ta bilen i anspråk om skulderna går dit. Då tas ingen hänsyn till om personen behöver bilen eller inte. Man ser inte heller till att skulderna uppkommit under tiden någon annan ägt bilen. Om skuldbeloppet är högt kan man göra klokt i att fundera på om bilen verkligen är värd de pengar som säljaren begär.

När det gäller en bil som köps på Kronofogdens auktion är reglerna dock lite annorlunda. Där kan bilen inte tas i anspråk på samma sätt, trots skulderna.