Webbplatsens överlägg

Om det är fel på bilen

Om man köper en bil som det sedan visar sig vara fel på kan man gå till väga på lite olika sätt. Hur man gör, och vilka chanser man har att kompenseras beror på hur man har köpt sin bil.

Om bilen är köpt hos en bilhandlare

Om man köper sin bil hos en bilhandlare har man i regel lite större chans att antingen få pengarna tillbaka, eller att få ekonomisk ersättning för felen som visar sig. Om man inte kommer överens med bilens säljare kan man som privatperson kontakta allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få hjälp. Då får man skicka in blanketter och beskriva vad som är fel på bilen, samt hur man vill bli kompenserad. Man kan också behöva komplettera med bilder på felen, utlåtande från verkstad med mera. ARN kontaktar sedan bilförsäljaren och ber om att få dennes synpunkter i det hela. Efter det gås alla dokument igenom och ARN utfärdar ett yttrande. De kan antingen mena att bilhandlaren ska kompensera bilköparen, eller så menar de att bilhandlaren inte kan lastas för felen. Oavsett utgång kan sedan någon av parterna gå vidare till domstol om de inte anser sig få rätt behandling av ärendet, eller om kompensation inte sker.

Om bilen är köpt privat

Köper man en bil privat har man inte alls samma möjligheter till garanti och ekonomisk ersättning som om man köper bilen från en bilhandlare. Då köper man en bil i befintligt skick och som köpare bör man verkligen gå igenom bilen noga innan köpet sker. Det är då man har chans att få ner priserna, eller att helt och hållet hoppa över köpet om det visar sig att bilen inte alls stämmer överens med det som säljaren uppger i annonsen.

Vad är bra att kolla?

Det finns en del saker som är viktigare än andra att kolla när man köper bilen. Man bör till exempel alltid provbromsa för att se så att bilen bromsar jämnt. Man bör också lyssna efter eventuella missljud och känna efter om bilen känns stabil. Mindre rostskador kan åtgärdas, men ibland kan de vara större än de ser ut. Sitter skadan på en balk eller på en bärande del kan det vara klokt att undersöka rosten lite mer så att den inte är allt för allvarlig.