Webbplatsens överlägg

Övningskörning

När man ska ta körkort måste man både övningsköra och träna en hel del teori. Det finns en hel del saker att tänka på när man ska börja ta körkort, oavsett om man vill gå på trafikskola och ta lektioner eller om man vill lära sig allt privat.

Att övningsköra privat

Om man vill övningsköra privat, med kanske ett syskon eller med en förälder är det bra att läsa på lite först. Man bör till exempel ha en del kunskaper om hur bilen hanteras innan man sätter sig bakom ratten. Det kan alltså vara klokt att börja läsa lite teori. Hos Transportstyrelsen behöver man sedan ansöka om tillstånd för att övningsköra, och för att vara handledare. Man behöver också gå en kurs tillsammans med sin handledare för att man ska få övningsköra privat. När övningskörningen sedan börjar är det klokt att hålla till på ställen där det inte är så mycket annan trafik. Det är också bra att komma ihåg att handledaren alltid ska vara med och att denne måste vara helt nykter.

Körlektioner

Många väljer att övningsköra lite privat, och sedan tar de körlektioner på en trafikskola. Det kan vara en bra blandning. Man får dock inte glömma bort att också teorin måste läras in på något sätt.