Webbplatsens överlägg

Körkortsproven

När man själv känner att man kan hantera bilen, och när man känner sig säker på teorin är det dags att boka in datum för uppkörning och teoriprov. Det här gör man hos Trafikverket om man kör privat. Går man genom en trafikskola kan de boka proven åt en.

Teoriprovet

Teoriprovet är det prov som görs först och det ska vara godkänt innan man får göra sin uppkörning. Under provet sitter man vid en dator och man får svara på flera frågor som rör bilkörning, miljö och säkerhet. Man måste ha minst ett visst antal rätt för att bli godkänd.

Uppkörning

Uppkörningen görs i en bil med dubbelkommando och en kontrollant från Trafikverket åker med. Här är det tänkt att man ska köra precis som vanligt. Man har ingen övningskörningsskylt på bilen och man ska hantera bilen precis som en vanlig förare. Kontrollanten som åker med kommer att ge vägvisningar och be provdeltagaren att göra vissa saker. Det kan handla om att backa runt ett hörn, eller om att svänga vänster vid nästa möjlighet. Vid en sådan situation måste provdeltagaren ha koll på om man får backa runt hörnet, och det gäller också att ha koll på om man verkligen får svänga vänster i korsningen.