Webbplatsens överlägg

Vad behövs för att sköta och reparera bilen?

När man väl har köpt en bil gäller det också att ha koll på hur man ska tvätta den och sköta den på annat sätt. Vissa enklare reparationer kan man ofta göra på egen hand. Det gäller dock främst äldre bilar. På moderna bilar kan det vara så att man inte ens kan byta lamporna utan bilen måste lämnas till en verkstad.

Domkraft eller billyft?

För att kunna göra arbeten på bilen, som till exempel hjulbyten måste bilen lyftas upp. Det kan antingen ske med hjälp av en domkraft eller med en billyft. Med en billyft lyfter man upp hela bilen medan en domkraft bara lyfter delar av den. Nackdelen med en domkraft är att den kan ge vika och det kan orsaka allvarliga skador eller rent av dödsfall. En billyft kostar dock en del i inköp och det krävs en högre takhöjd för att få plats med den. Ska man använda en domkraft gör man dock klokt i att se till så bilen pallas upp ordentligt.

Olika verktyg och redskap

Som bilägare är det bra att ha en del verktyg hemma. Några skruvmejslar, en kniv, fasta nycklar och hylsnycklar kommer man långt med. Det kan också vara bra att ha lite eldrivna verktyg för att få loss muttrar som sitter hårt, och en slägga är också bra att ha.

Om man vill tvätta sin bil hemma, och man har möjlighet att göra det på ett miljövänligt sätt är det också bra att ha en högtryckstvätt, svampar och bilschampo till hands.